SEO SORGULA
Giriş Yap/Üye Ol
reklam

Bütün detaylarıyla karşınızda Windows 11 ve yeni özellikleri!

Seo Teknoloji 25.Haz.2021 75 görüntülenme 0 yorum

Bir süre önce internete İSO dosyası sızan Windows 11 sayesinde bütün gözler Microsoft'un üzerine dönmüş, Microsoft ise 24 Haziran'da bir etkinlik düzenleyeceğini söylemişti. Bu olayın ardan meraklanan PC kullanıcıları hali hazırda var olan İSO dosyasını test etmiş, bir çok editör bu dosyanın gerçek olabileceğini ancak Microsoft'un yapacağı etkinliği beklemek gerektiğini söylemişti.

Beklenen oldu ve dün yerel saate göre 21:00'da (pasifik saatine göre 14:00) Microsoft yeni işletim sistemi olan Windows 11'in etkinliğini gerçekleştirdi.

İşte Windows 11!

Windows 11 ilk etapta Windows 10'un büyük bir genel güncellemesi gibi dursa da önemli detaylar da yok değil.

Öncelikli değişiklik görev çubuğunda, Windows 10 da dahil olmak üzere görev çubuğu bulunduran bütün Windows sistemlerinde varsayılan olarak sola hizalı gelen görev çubuğundaki uygulamaların konumları Windows 11'de MacOS benzeri hale gelmiş ve ortaya alınmış. Merak edenler için bu görünümü Windows 10'da da herhangi bir ekstra program olmadan yapabiliyorsunuz.

Yeni başlat menüsünün Windows 10'a oranla daha minimalist bir tasarıma sahip olmasına karşın kullanışlılık konusunda hiç bir eksiği yok.

Yukarıdaki fotoğraflardan da fark edeceğiniz üzere Windows 11'deki uygulamalar, menüler, kenarlar ve köşeler, kısacası genel tasarım daha yumuşak geçişlere sahip yuvarlak bir yapıya getirilmiş.

Android'de yıllardır olan, Apple'ın cihazlarına İOS 14 güncellemesi ile getirdiği widget'lar artık Windows 11'in içerisinde de dahili olarak geliyor. Ekranın sol kısmında yer alan widget menüsü ayarladığınız bütün bilgilere daha hızlı bir şekilde ulaşabilmeniz için elzem niteliğinde.

Ekranı bölmek ve konumlandırmak için yeni seçenekler getirilen Windows 11'e özellikle dizüstü bilgisayarlarında çift ekran deneyimi yaşayan kullanıcılar için ekran hafızası özelliği getirildi. Windows 10'da eksiklik olan bu özellik sayesinde cihazınızı monitörden çıkartıp geri taktığınızda kullandığınız düzende çalışmaya devam edebilirsiniz.

Yeni işletim sistemine yeni kullanıcı temaları getiren Microsoft, Teams yazılımını Windows 11'e entegre ederek WhatsApp'a rakip olmaya çalışıyor.

2'si bir arada PC'ler kullananlar için güzel bir haber, Windows 11 ile birlikte 2'si bir tablet bilgisayarlara da yeni özellikler eklendi. Bu özelliklere örnek olarak yeni klavye ve ses ile metin yazma desteğine ek olarak otamatik tablet moduna geçişin desteklenmesi örnek verilebilir.

Oyuncular için ne var ?

Yeni nesil konsolların en çok konuşulan özelliğini düşük yükleme süreleri olduğunu hatırlayanlar vardır, işte bu kadar düşük sürelere imkan veren NVMe SSD'ler aslında günümüzde bir çok bilgisayarda kullanılıyor ancak oyunlarda bu kadar düşük gecikme süreleri elde edilemiyordu. Microsoft bu deneyimin PC'lerde de yaşanabilmesi adına DirectStrorage isimli uygulamayı Windows 11'e getirerek oyuncuların dertlerinden birisini çözmüş oldu.

Ayrıca yine oyuncular için geliştirilen bir diğer özellik ise sanal HDR; Windows 11 ile HDR desteği olmayan oyunlarda sistem otamatik olarak HDR çıkışı verebiliyor.

Android uygulamaları çalışacak!

Windows 11 ile Store'u da elden geçiren Microsoft'un yaptığı en önemli gelişmelerden birisi de Amazon ve İntel ile yapılan ortaklıkların sonucunda Windows 11'in Android uygulamalarını çalıştırabilecek olması.

Ayrıca yeni işletim sistemini kullanan editörlerin ve basın çalışanlarının söylemlerine göre Windows 11, Windows 10'da çalışan bütün uygulamalarda sorunsuz bir şekilde çalışıyormuş.

Yukarıda da dile getirdiğimiz üzere Windows 11 şuan için köklü bir güncelleme gibi duruyor, herhalde Microsoft da bunun farkında olacak ki Windows 11 için kesin bir çıkış tarihi vermeyerek üzerinde çalışmaya devam edeceklerini belirtmiş oldu.

Windows 11'in minimum sistem gereksinimleri:

  • 64 bit modern bir işlemci
  • 1 GHz işlemci hızı
  • 2 çekirdek
  • 64 GB depolama alanı
  • 4 GB RAM
  • UEFI, Secure Book capable & TPM 2.0
  • 9 inç ekran 1366x768 piksel çözünürlük
  • DirectX 12 uyumlu ekran kartı / WDDM 2.x

TPM 2.0 ifadesine göre Windows 11 kullanabilmek için işlemcinizin son 6 yıl içerisinde piyasaya sürülen işlemcilerden birisi olması gerekiyor.

Windows 11 ücretsiz olacak!

Bütün bu detayların üstüne müjdeyi vermek istiyoruz; lisanlı bir şekilde Windows 10 kullanan bütün kullanıcılar Windows 11 yükseltmesine bedava erişebilecek. Ancak Windows 8 veya 7 kullanan kullanıcılar için bir yükseltme söz konusu değil.

Yorumlar
Bu yazıya yorum yapan ilk kişi sen ol.