SEO SORGULA
Giriş Yap/Üye Ol
reklam

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Seo SEO 21.Haz.2021 229 görüntülenme 0 yorum

Organik aramalarda sıralamaları rakibe kaptırmaktan sıkıldınız mı? Cevabınız evet ise bir SEO rakip analizi yapma zamanınız gelmiş demektir.

Rakipleriniz, SEO stratejinizin her yönü konusunda bilgi edinebileceğiniz ve sitenizin organik trafiğini yukarılara çekebileceğiniz önemli bir kaynaktır. Somut olarak belirtmek gerekirse SEO rakip analizi yaptığınız zaman şunları elde edersiniz:

  • Sektörde neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını öğrenebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin zayıf yönlerini bulabilir ve bunlardan faydalanabilirsiniz.
  • Rakiplerinizin güçlü yanlarını bulup onları kopyalayabilirsiniz.
  • Hangi SEO görevlerinin ileriye dönük olarak öncelikli olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Arama motoru sonuç sayfasında rakiplerinden daha iyi performans göstermenin ne kadar zor olacağını anlayabilirsiniz.

SEO rakip analizi nasıl yapılır?

Bu yazıda bir site örneği üzerinden basit bir SEO rakip analizinin nasıl yapılacağına yer verilmiştir. Benzer adımları takip ederek SEO için rakiplerinizi analiz etmeyi başarabilirsiniz. Bunu yapabilmek için şu üç araca ihtiyaç duyacaksınız:

  1. Ahrefs
  2. SemRush
  3. SimilarWeb
  4. Google SEO Rakip Analizi Şablonu – https://docs.google.com/spreadsheets/d/11YIIdXfbtsE79XlbDEMxFn_NhRA-zPPzq9RCknJN7Lc/edit?usp=sharing

Yukarıda yer alan şablonu bir yere kopyalamanız gerektiğini unutmamalısınız. Dosya > Kopya Oluştur adımlarını izlemeniz yeterlidir. Bu şablon olmadan aşağıdaki adımların anlamlı olmasını beklememeniz gerekir. Hazırsanız SEO rakip analizine başlayabilirsiniz.

1. Rakiplerin Tanımlanması

Bir şeyler yapmaya başlamadan önce rakiplerinizi tanımanız gerekir. Bunlar organik aramada istediğiniz anahtar kelimeler için sizinle rekabet eden sitelerdir.

Belirlemiş olduğunuz site için rakipler sektörün öncülerinden olabileceği gibi ticari rakiplerinizden biri olmayabilecektir. Öyleyse ilk önce potansiyel müşterilerin hizmetlerinizi nasıl arayacaklarına odaklanmalısınız. Bunun için Ahrefs’in Keywords Explorer aracını kullanmalısınız.

Bu aracın içerisine bir anahtar kelime girdiğiniz zaman sonuç alamazsanız “Also rank for” kısmını inceleyerek burada yer alan anahtar kelimelere göz atmalısınız. Burada seçmiş olduğunuz temel anahtar kelimeyle en alakalı olan ve aynı zamanda en popüler olan anahtar kelimeyi bulabilirsiniz.

Söz konusu anahtar kelimenin verilerini detaylı bir şekilde inceleyerek ilk beş sırada kimlerin yer aldığını görebilirsiniz. Bunun için arama motoru sonuç sayfasını gösteren “SERP overview” kısmına bakmanız gerekir. Eğer elinizin altında bir Ahrefs üyeliği yoksa basit bir biçimde seçmiş olduğunuz anahtar kelimeyi Google’da aratmanız yeterli olacaktır.

SEO kelimesi SERP sonuçları

Bu arama sonucunun ardından size rakip olan ilk 5 siteyi tespit etmiş olabilirsiniz. Fakat burada bir yanılgıya düşmemelisiniz. Sadece ticari rakiplerinizi bulmaya çalışırsanız hata yapmış olursunuz.

Bunu gerçek hayattaki ticaret ile karşılaştırabilirsiniz. Bir kasabada tek bir kasap olmanız durumunda herhangi bir rakibiniz olmayacaktır. Bu durumda SEO çalışmalarında her zaman öncü olursunuz. Ancak kasabaya ikinci bir kasap geldiğinde rakibiniz ortaya çıkmış olur.

Bir blog için veya e-ticaret sitesi için rakipleri bulmaya çalışırken tek bir anahtar kelimeye bağlı kalmanız çok mantıklı olmayabilir. Çünkü bu siteler birden fazla anahtar kelimeyi hedefleyen yerler olabilmektedirler. Bunun için Ahrefs’te yer alan Site Explorer aracındaki “Competing domains” seçeneğini incelemelisiniz:

  • Site Explorer > alan adı > Organic Search > Competing domains

Ayhan Karaman Rakipleri

2. Rekabet Ortamının Analiz Edilmesi

Bu adımda rekabet ortamının analizini gerçekleştirmelisiniz ve bu yüksek seviyeli bir girişim olmalıdır. Bunu yapabilmek için rekabet durumunu belirten çeşitli verileri inceleme yoluna gidebilirsiniz. Ahrefs Site Explorer aracını kullanarak rekabet ettiğiniz tüm siteleri aynı anda analiz edebilirsiniz:

  • Site Explorer > rakip olan alan adları > Analyze

Bu araç her site için kullanışlı olan yüzlerce veriyi size ulaştıracaktır. Burada özellikle aşağıdaki verilere göz atmanız gerekmektedir.

  • Alan Adı Otoritesi (Domain Rating): Bir sitenin alan adı otoritesinin yüksek olması ilgili sitenin güçlü bir link profiline sahip olduğu anlamına gelir. Buradaki değerleri doğru şekilde incelemeniz gerekir. Örneğin rakibin DR değeri 50, sizin DR değeriniz 30 ise rekabet edilebilir bir durum söz konusudur. Ancak rakibin DR değeri 90 ise bu durumda pek rekabet şansınızın olmadığını bilmeniz gerekir.
  • Ahrefs Sıralaması (Ahrefs Rank): Düşük Ahrefs Rank değeri sitenin güçlü olduğunu gösterir. DR ile hemen hemen aynı mesajı verse bile bunun farklı bir veri olduğunu bilmek gerekir. Örneğin aynı DR derecesine sahip iki siteyi karşılaştırırken AR değeri düşük olanın daha güçlü olduğunu saptayabilirsiniz.
  • Kaynak Gösteren Alan Adı Miktarı (Referring domains): Kaynak gösteren alan adı miktarının yüksek olması bir sitenin güçlü olduğunu gösterebilir. Elbette burada link kalitesine özellikle dikkat etmek gerekir. Linkler konusunda miktara değil doğrudan kaliteye odaklanmanız gerekir.
  • Ortalama Organik Arama Trafiği* ve Anahtar Kelimeler (Organic Traffic & Keywords): Bunlar oldukça açık verilerdir. Bu veriler ne kadar yüksekse ilgili site organik aramada bir o kadar iyi performans gösteriyor demektir.

*Arama Trafiğini SimilarWeb aracından almanız daha sağlıklı olacaktır.

Formül: SimilarWeb > Rakip Site Adresi > Traffic Overview (Son Ay Toplam Trafik Sayısı) x Organic Traffic Source Yüzdesi / 30

Tüm bu veriler size bir şeyler anlatsa bile derinlemesine bilgi edinme konusunda size pek bir şeyler sunmayacaktır. Bu nedenle hiç ara vermeden analizlerinize devam etmeniz gerekir.

3. Link Büyümesinin İncelenmesi

Link popülerliği SEO açısından önemli bir sıralama faktörüdür. Bu nedenle rakibinizin link oluşturma çabasını incelemeniz gerekir. Öncelikle rakibin yeni link alım durumunu gözden geçirmeniz gerekir. Bunun için Ahrefs’in Site Explorer aracını kullanabilirsiniz:

1 Yıllık Backlink Büyümesi

  • Site Explorer > alan adı > Overview > Referring Domains graph > One year

Burada verileri aylık olarak incelemek için basit bir matematiksel işlem yapmanız gerekir. İlk olarak elde edilmiş olan toplam link miktarını not etmelisiniz. Daha sonra bir yıl önce sahip olduğu link miktarını öğrenmelisiniz. Mevcut link miktarından bir yıl önceki link miktarını çıkarmalı ve elde edilen sonucu 12’ye bölmeniz gerekir. Böylece rakibin aylık olarak edindiği link miktarını öğrenebilirsiniz.

Buna ek olarak aynı zamanda büyüme trendini incelemeniz gerekir. Bir başka ifadeyle rakibin zaman içerisinde büyüyen bir link profiline sahip olup olmadığını incelemelisiniz.

Rakibiniz doğal bir link büyüme profiline sahipse bunun doğal olup olmadığını incelemeye çalışabilirsiniz. Link profilinde ufak ufak çıkışların yer aldığını görürseniz bunun doğal bir link büyümesi olduğunu anlayabilirsiniz. Eğer anlık olarak çok büyük bir yükselme söz konusuysa rakibin link büyüme profilinin istikrarsız olduğunu fark edebilirsiniz.

Anlık yükselişlerin anlamı zaman zaman çok daha farklı olabilmektedir. Aniden yükseliş çok iyi performans gösteren bir içeriğin varlığını işaret ediyor olabilir. Bununla birlikte ilgili sitenin negatif SEO saldırısının hedefinde olduğunu da gösterebilir. Bunun için kaynak gösteren yeni alan adları raporunu incelemelisiniz:

  • Site Explorer > Referring domains > New > bir zaman aralığı belirle

Burada yer alan alan adları çöp denilebilecek alan adlarından oluşuyorsa bir negatif SEO saldırısı ile karşı karşıyasınız demektir. Belirlemiş olduğunuz zaman aralığı için yeni elde edilmiş linkleri inceleyerek bunu doğrulayabilirsiniz.

Burada yer alan birçok link aynı web sayfasına gidiyorsa bu durumda söz konusu içerik çok iyi performans gösteriyor demektir. Eğer inişli çıkışlı bir grafik söz konusu ise Site Explorer aracında bulunan “Best by Link Growth” raporunu incelemelisiniz. Böylece hangi içeriğin daha fazla link çektiğini öğrenebilirsiniz.

Burada yer alan linkler daha çok misafir yazarlık, kaynak sayfaları gibi yerlerden geliyorsa rakiplerinizin link oluşturma çalışmalarında bir ilerleme söz konusu demektir.

Elde ettiğiniz tüm bilgileri şablonda uygun yerlere koyduktan sonra daha fazla inceleme yapmaya devam edebilirsiniz.

Yorumlar
Bu yazıya yorum yapan ilk kişi sen ol.