SEO SORGULA
Giriş Yap/Üye Ol
reklam

Google Son Güncellemeyle Neyi Değiştirdi?

Seo Google Haber 05.Tem.2021 46 görüntülenme 0 yorum

Çevrim içi ortamdaki arama hacminin çok büyük bölümüne hakim konumdaki Google, 2020 içinde yaptığı algoritma güncellemeleri ile birçok şirketin dijital pazarlama stratejisinin belirli oranda değişmesine neden oldu. Özellikle SEO yönetimi üzerinde yapılan değişiklikler dijital pazarlama uzmanı profesyonellerde kısa süreli şaşkınlık yaratırken metriklerin yeniden düzenlenmesi ise tüm algoritma güncellemelerinde olduğu gibi birkaç haftayı buldu.

SEO (Search Engine Optimization) web sitenizin organik trafiğinin uzun vadede artmasını sağlayan temel bir dijital pazarlama tekniği. Genel anlamda Google tarafından belirlenen kriterlere uyma kabiliyeti ile ilgili olan SEO yapılandırmasının Ocak 2020 tarihli algoritma güncellemesinden bu denli etkilenmesinin nedeni içerik kalitesinin çok daha önemli hâle gelmesi.

Güncelleme ile ilgili ipucu verdikten sonra arzu ederseniz adım adım ilerleyelim. Önce Google algoritmalarının ne işe yaradığını inceleyip yeni bakış açıları üzerinde duralım. Daha sonra algoritmaları hangi araçlarla takip edebileceğinizi detaylandırıp güncellemelerin içeriğini ve farklı sektörlerdeki şirketlerin organik trafiğine yansımasını ele alalım. Günün sonunda ise güncelleme sonrası web sitenizi daha efektif duruma getirmek için yapabileceklerinizi listeleyelim. Bakalım kaçına tik atabilecek kadar becerikliyiz?

Google Algoritması Nedir?

Google algoritmasının tanımını yapmak için “Algoritma nedir?” sorusundan başlamak size zaten bildiğiniz bir şeyi anlatmak olacaktır. Bu nedenle Google’ın algoritma yapısına odaklanmak daha büyük faydalar yaratabilir. Öncelikle Google algoritmaları, arama motoru üzerinde yaptığınız bir sorgu için en iyi sonucu bulmanız amacıyla geliştirilen programlar dizisi, sonlu işlemler kümesi anlamına geliyor.

Bir başka deyişle Google algoritmaları, sizi milyonlarca web sitesiyle uğraştırmaz. Zira bulmak istediğiniz o web sayfaları değil, arama motorunda yaptığınız sorgunun sonucudur. Bu bağlamda Google algoritmaları size sorunuzun yanıtını verebilmek için yine sizin aktardığınız ipuçlarından yararlanan bir dizi yazılım şeklinde tanımlanabilir.

SERP (Search Engine Results Page), Google algoritmalarıyla doğrudan bağlantılıdır. Arama sonuçlarının listelenmesinde SERP sisteminden yararlanan Google’ın sonuç sayfaları da dahil olmak üzere yaptığı algoritma değişiklikleri farklı araçlar yardımıyla daha kolay biçimde takip edilebilir.

Algoritma Değişiklikleri Nasıl Takip Edilir?

Google tarafından yapılan algoritma değişikliklerini sürekli takip etmek yorucu ve zahmetli bir iş olabilir. Bu nedenle değişiklikleri takip etmek ve değerlendirmek için çeşitli dijital araçlardan yardım almalısınız. Öte yandan söz konusu değişiklikleri takip etmenin zaman zaman biraz daha zorlaşmasının nedeni Google’ın algoritma değişikliklerinin içeriğini açıklamaması olarak ifade edilebilir.

Aşağıda yer alan araçlar ve web sitelerini kullanarak Google’ın algoritmalarda yaptığı değişiklikleri takip edebilirsiniz.

  • SERPWoo
  • SERPmetrics
  • Algoroo
  • Mozcast
  • Panguin Tool
  • RankRanger
  • AccuRanker
  • cognitiveSEO SIGNALS
  • Similarweb
  • SEMrush

Bunlara ek olarak Google algoritmalarındaki değişiklikleri ve SEO güncellemelerini düzenli şekilde takip eden web sitelerine ve Twitter hesaplarına da göz atabilirsiniz. Google SearchLiasion, Google Arama Merkezi Blogu, Search Engine Land, Moz bu hesap ve web sitelerine örnek gösterilebilir.

Son Güncelleme İle Neler Değişti?

Google 2020 içinde dört temel algoritma güncellemesi yayınladı. 13 Ocak, 23 Ocak, 5 Mayıs ve 3 Aralık 2020 tarihlerinde yayınladığı güncellemeler ile dünya çapında arama sonuçlarında önemli değişiklikler ortaya çıkmasına sebep olan Google’ın söz konusu güncellemeler aracılığıyla getirdiği yenilikleri detaylı şekilde ele alıp yansımalarına göz atalım:

  • 13 Ocak 2020, Geniş Çekirdek Güncellemesi

Google’ın arama sonuçlarını daha iyi anlamlandırmasına yönelik geliştirilen güncelleme ile ilgili detaylı bilgi paylaşımı yapılmadı. Fakat güncelleme sonrası meydana gelen değişiklikleri analiz eden SEO uzmanlarının görüşüne göre söz konusu çekirdek güncellemesi içerik kalitesini oldukça ön plana çıkartıyor. İnsanların arama motorlarında yaptıkları aramaların anlamını çözmeye yarayan BERT algoritması güncellemesi olarak ifade edilen 13 Ocak 2020 tarihli güncelleme, arama sorgularının %10’unu etkiliyor. Google tarafından geliştirilen algoritma güncellemesi makine öğrenimi sayesinde arama sorgularında kullanılan cümlelerin doğal dilde karşılığının anlaşılmasını kolaylaştırıyor.

  • 23 Ocak 2020, Featured Snippet Deduplication

Google’ın arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alan web siteleri için geliştirilen güncelleme, SERP sisteminin gösterdiği sonuçların düzenlenmesi ile ilgili. Buna göre zero position (sıfırıncı sıra) ile güncellemenin kapsamına giren web siteleri aynı sonuç sayfalarında yer almayacak şekilde düzenlendi.

  • 5 Mayıs 2020, Onaylanmış Büyük Çekirdek Güncellemesi

Arama sonuçlarında çok ciddi değişiklikler yaşanmasına neden olan algoritma güncellemesi sektörlere farklı şekilde yansıdı. Mayıs güncellemesi seyahat, emlak, sağlık, evcil hayvan ve oyun sektörleri için olumsuz sonuçlar doğurdu. Haber kanallarının ve spor endüstrisindeki organizasyonların web siteleri ise büyük çekirdek güncellemesinden olumlu yönde etkilendi. Google güncelleme hakkında detay vermezken COVID-19 pandemisi ile birlikte değişen arama motoru sorgularının algoritmadaki değişikliğin temelini oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca SEO yapılandırmasını Google’a göre optimize etmenin yanı sıra White Hat SEO çalışması yapmanın da daha önemli hâle geldiği belirtiliyor.

  • 3 Aralık 2020, Büyük Google Güncellemesi

2020’nin sonunda yapılan ve Google tarafından doğrulanan güncellemenin etkileri web siteleri üzerinde daha çabuk görüldü. Normalde bir iki haftaya yayılan süreç bu kez güncellemenin yayınlandığı günde etkilerini gösterdi. Arama sonuç sayfaları ve içerik optimizasyonunu doğrudan ilgilendiren güncelleme aynı gün içinde organik trafikte ve pozisyonda değişiklikler yarattı. Güncelleme sonrası çok kısa sürede %30 ilâ %60 arası trafik kaybettiğini ya da tam tersinin gerçekleştiğini raporlayan şirketler bile oldu.

Sene sonunda yayınlanan güncelleme internet, telekomünikasyon, otomotiv ve endüstri alanında faaliyet gösteren şirketlerinin organik trafiğini olumlu etkiledi. Mayıs 2020 güncellemesinden farklı olarak ilgili çekirdek algoritma güncellemesi sonucunda haber, sosyal medya, araba kiralama, e-ticaret ve alışveriş sektörlerinde yer alan şirketlerin web sitelerinin trafiğinde ciddi düşüşler gözlendi.

SEMrush tarafından yayımlanan rapora göre çekirdek algoritma güncellemesinden olumsuz etkilenen web sitelerinin %32.2’si aylık bazda 10 milyonun üzerinde organik trafiğe sahip. Sadece e-ticaret alanında faaliyet gösteren, fiziki mağazası bulunmayan web sitelerinin trafik kaybetmeye başladığı ifade edilirken ilgili gelişmenin de COVID-19 pandemisi ile ilgili olduğu düşünülüyor. Zira iddialar Google’ın pandemide büyük zarar gören küçük işletmelere destek olmaya çalıştığı yönünde.

Sistrix’in şirketler hakkında yayımladığı rapor ise SEMrush’ın yaptığı araştırmayı doğrular nitelikte. Sistrix’in İngiltere’de Aralık 2020’de organik trafiğinde ciddi değer kayıpları yaşayan şirketleri yayımladığı listede Amazon, AliExpress, Asos, Argos, Wayfair gibi e-ticaret devleri dikkat çekiyor. Bu şirketlerin içinde aralık ayında en büyük trafik kaybını ise -412.768 ile Amazon.co.uk yaşadı.

Çekirdek algoritma güncellemesi sonrası web sitenizin SEO yapılandırmasında değişikliğe gitmediyseniz hemen bir tarama yapıp teknik ve on-page taraftaki eksiklikleri tespit etmelisiniz. Tarama ve indeksleme problemleri ile karşılaştıysanız bunları mutlaka düzeltmeli ve organik trafik kaybeden sayfalarınıza özel optimizasyonlar uygulamalısınız.

Site hızında iyileştirme yapan şirketlerin son güncellemeden olumlu etkilendiğine dair Core Web Vitals tarafından yayımlanan raporu dikkate almalı ve hız iyileştirme çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Organik trafik kaybınız e-ticaret tarafından daha yoğun ise “Dijital pazarlama nedir?” sorusundan yola çıkarak beyin fırtınası yapmalı ve hem PPC (Pay-Per-Click) hem de sosyal medya kampanyalarınızı nasıl farklılaştırabileceğiniz üzerine kafa yormalısınız. Algoritma güncellemeleri ile oluşan sonuçları SEO yapılandırmanızdan, SEO yapılandırmanızı da sosyal medya etkinliğinizden bağımsız düşünmemeli ve çok yönlü yaklaşımlar sergileyerek hareket etmelisiniz.

Faaliyet gösterdiğiniz sektör ile ilgili detaylı pazar araştırması yapmak, arama hacimlerini analiz etmek ve rakiplerinizin neler yaptığını öğrenmek için bir dijital pazarlama ajansı ile iletişime geçmeniz yararlı olabilir.

Bir dijital pazarlama ajansından çok daha fazlasını ifade eden Coza Digital de uzman kadrosuyla tasarımyazılımperformans reklamcılığıyaratıcı reklamcılıkstrateji ve danışmanlıksektör ve rakip analizi alanlarında beklentilerinize cevap vermeye hazır!

Yorumlar
Bu yazıya yorum yapan ilk kişi sen ol.